Kodėl dantų siūlas yra būtinas jūsų burnos sveikatai

- 2024-09-13-

Dantų siūlas yra viena iš svarbiausių priemonių kovojant su dantų ėduonies ir dantenų ligomis. Nors labai svarbu valytis dantis du kartus per dieną, dantų siūlas pašalina apnašas ir bakterijas, kurių jūsų dantų šepetėlis nepasiekia. Tačiau burnos higienos nepaisymas gali sukelti rimtų pasekmių, tokių kaip ėduonies ir dantenų ligos. Siūlas gali užkirsti kelią tokioms dantų problemoms ir apsaugoti jus nuo brangių dantų gydymo.


Nepaisant jo veiksmingumo, daugelis žmonių nepaiso reguliaraus dantų siūlo. Amerikos dantų asociacijos (ADA) atlikta apklausa parodė, kad tik maždaug pusė amerikiečių kasdien naudojasi siūlu. Taip gali nutikti dėl sąmoningumo stokos arba paprasčiausiai manyti, kad dantų siūlų naudojimas yra varginanti užduotis.


Siūlas ypač svarbus norint pašalinti apnašas – lipnią bakterijų plėvelę, kuri kaupiasi ant dantų. Nekontroliuojamos apnašos gali sukietėti į dantų akmenis ir sukelti dantenų uždegimą bei kraujavimą. Tai galiausiai gali sukelti periodontitą – rimtą dantenų infekciją, dėl kurios gali netekti dantys.


Be kasdieninio valymo siūlu, taip pat svarbu naudoti tinkamą dantų valymo techniką. ADA rekomenduoja naudoti maždaug 18 colių siūlą ir judesį pirmyn ir atgal, kad pašalintų šiukšles tarp dantų. Naudodami siūlą taip pat turėtumėte būti švelnūs, kad nepažeistumėte dantenų.